Rozmiary ptaków – ciekawostki

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest w obecnej chwili chyba najpopularniejszym gatunkiem żyjącym na terenie Polski. Jest on mylony wielokrotnie w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi reprezentanta obszernej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi mieszkających dzisiaj na obszarze naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym miejscem zamieszkiwania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, aktualnie znacznie częściej spotkać można go także w krajobrazie rolniczym lub też po prostu w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Rozmiar ptaków

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie charakterystyczne białe plamy, od których to gatunek ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna.

Nie sposób nie wspomnieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest wyraźnie czarny.  U gołębia grzywacza występuje tak zwany dymorfizm płciowy, bowiem samca i samicę różni odmienna morfologia. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie i słabszą poświatę , która pokrywa szyję oraz pierś. Ponadto warto powiedzieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie mają  na szyi , typowych dla dorosłych, białych plam, a także metalicznie zielonej poświaty na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *